Spring naar hoofd-inhoud

Grensarbeid

Overweegt u grensoverschrijdend aan de slag te gaan,  dan wordt u vanzelfsprekend geconfronteerd met heel wat nieuwe aspecten. Hierbij moeten doorgaans uiteenlopende formaliteiten worden vervuld, teneinde te voorkomen dat problemen zouden ontstaan op het terrein van de fiscaliteit, sociale verzekeringsrechten, ziektekosten, pensioenen, enzovoorts.

Belastingplicht

Woont u in Nederland, dan bent u in eerste instantie in Nederland belastingplichtig. U dient dan ieder jaar in Nederland belastingaangifte doen.

Werkt u in België? Dan bent u ook in België belastingplichtig. U dient dan ook in België ieder jaar belastingaangifte te doen omdat u over uw inkomen in België belasting betaalt.

U krijgt dus te maken met twee landen die belasting kunnen heffen over uw inkomen. Om te voorkomen dat beide landen belasting heffen over uw loon, hebben Nederland en België onderling afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in een belastingverdrag.

Omrekenen Belgisch loon

U geeft in uw belastingaangifte uw wereldinkomen aan. Dat betekent dat u uw loon uit België dus ook aan moet geven. Ook als u daar in Nederland geen belasting over hoeft te betalen. Het bedrag dat u moet invullen kunt u niet 1 op 1 overnemen van uw jaaropgaaf. U moet uw Belgisch loon eerst omrekenen naar Nederlands fiscaal loon.

 

Aftrek voorkoming dubbele belasting

U heeft inkomen waarover u in Nederland geen belasting hoeft te betalen. Daarom krijgt u een vermindering op de belasting die u in Nederland betaalt. Vraag in uw aangifte aftrek om dubbele belasting te voorkomen. Zo voorkomt u dat u teveel belasting betaalt.

Compensatie

U betaalt in België belasting over uw inkomsten uit werk in België. Over deze inkomsten betaalt u in Nederland geen belasting. Heeft u aftrekposten (hypotheekrente eigen woning, persoonsgebonden aftrek), dan leiden deze aftrekposten niet tot een volledige belastingteruggaaf. Als u in België geen of slechts gedeeltelijk een teruggave van belasting ontvangt voor deze aftrekposten, dan betaalt u meer belasting dan wanneer u in Nederland zou werken. Om dit financiële nadeel weg te nemen kunt u in Nederland compensatie krijgen. Hoeveel compensatie u krijgt is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Onze diensten

De Smet Accountants en Adviseurs verzorgt graag voor u de aangifte Inkomstenbelasting in Nederland en verzorgt evenwel de aangifte Personenbelasting in België. Bij overige vraagstukken zijn wij uiteraard graag uw adviseur. Wij zijn aangesloten bij de Stichting grensarbeid en hebben reeds vele jaren ervaring met ‘grensarbeid’.